|
На живо

7
Pop-out player

От понеделник: Всички ученици се връщат в клас след тестване веднъж в седмицата

Здравният министър обясни, че са подсигурени тестове

Учениците да се върнат в клас след тестване веднъж в седмицата от понеделник, 6 декември. Тази идея е обсъдена между Министерството на здравеопазването и това на образованието. Според здравния министър Стойчо Кацаров това може да се случи заради ниската заболеваемост сред децата.

„Това може да увеличава леко риска, но е пренебрежимо малко и не представлява опасност за цялостната противоепидемична обстановка“, каза Кацаров.

Предложението е за всички ученици от 1. до 12. Клас. Изискването за тестване два пъти в седмицата остава за преподавателите и училищния персонал. По думите му за всички са осигурени щадящи тестове, които трябва да стигнат до средата на януари 2022 г.

Изискването, ако над 50% от родителите не са съгласни с тестването, да се учи онлайн - остава. Днес ще бъде издадена заповед, която да регламентира промените. От понеделник отпада и забраната за планов прием и планови операции.

На въпрос защо се разхлабват мерките, когато в Европа се затягат, Кацаров каза: „Те се учат от нас. Нашата заболеваемост намалява, ние нямаме локдаун, те имат. Казвам го на шега, че се учат от нас, но сравненията не са уместни. Подходите са различни, този, който ние избрахме е добър“.

Националният център по заразни и паразитни болести ще започнат да секвенират повече проби, за да се установи бързо, ако „Омикрон“ навлезе на нашата територия.

 
Ключови думи:
@