На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Посветен е на делото на книжовниците, на просветителите и на борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 година в Пловдив. През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители.

От 1 ноември 1923 година с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е забранен.

Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-тото Народно събрание на 28 октомври 1992 година, когато е обявен официално за Ден на народните будители и за неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Жителите на Стара Загора се поклониха днес пред паметта на първия старозагорски митрополит Методий Кусев. Той умира на 1 ноември 1922 година.

На него градът дължи едно от най-привлекателните места, което носи неговото име – парк  „Митрополит Методий Кусев“, известен още като Аязмото.

Националният трибагреник беше издигнат на церемония пред президентската институция в 9 ч. по повод Деня на народните будители. В началото на церемонията държавният глава Румен Радев прие почетния гвардейски караул. 

Малко по-късно държавният глава изнесе слово в президентството по повод празника. 

"Нека не чакаме някой друг да ни буди, а да бъдем будни", заяви Радев.