За 26-та поредна година ще бъдат връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство. Официалната церемония ще се състои на 21 май от 16:00 ч. на „Ларгото“ (пл. Независимост) в центъра на столицата с вход свободен. По традиция водещ на юбилейното награждаване ще бъде опитният журналист Георги Митов – Геми, домакин на предаването „Сутрешно кафе” по Classic FM радио.

Отличията „Златно перо“ се връчват от агенция „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM радио на 24-ма изтъкнати български творци с безспорен принос към родната култура и изкуство. Призът представлява изящна брошка от 24-каратово злато във формата на писец. Сред носителите за 2021 година блестят имената на забележителни български културни дейци, като  театралният и кинорежисьор Людмил Стайков, оперната прима Соня Йончева, поетът текстописец Найден Вълчев, художникът Иван Вукадинов, цигуларката Стойка Миланова, естрадната певица Богдана Карадочева и други. Две от отличията се присъждат за приноса на културни институции, а именно НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, по повод 75-годишнина на училището и на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – Варна, по повод 100-годишнината на  театъра.

 Награждаването е част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2021, който същия ден, 21 май, от 18:30 ч. ще представи мащабното събитие „Европа танцува“ с впечатляващите 280 танцьори от представителни детски и професионални състави. Събитието е с вход свободен. „Европейски музикален фестивал“ се реализира с подкрепата на Столичната община – Календар на културните събития на СО и на Министерството на културата.