Панаир на традиционните и спортове и игри в 11 европейски държави ще огласи пространството пред НДК тази неделя, 1 октомври. Сетовете на отделните страни ще бъдат разположени след 9.00 ч. в старт-финалната зона на предстоящия лекоатлетически Рънатон, в който ще участват 240 бегачи от чужбина и 140 от България. На всяка държава ще бъде осигурена отделна шатра, където ще се правят демонстрации и ще се обяснява как се играят съответните национални игри.Международният панаир ще популяризира традиционните спортове, които са атрактивни и могат да се играят от различни поколения. 11-те държави, участници в Рънатонското бягане ще представят типични за тях спортове и дисциплини, в презентациите ще участват и доброволци. Сутринта, едновременно с Рънатон-а, публиката на събитието ще се наслади на демонстрации на тези игри, така ще популяризират сред широката общественост двигателната активност помагаща за здраво тяло, ум и социално благополучие, като се припомнят позабравените стари начини на спортуване в отделните държави.Ден преди Рънатона, в събота, в Парк-хотел Москва от 10.30 ч. ще се състои мащабна Международна конференция на тема „Спортната дипломация и интеграционни спортни ценности“, в която участие засега са потвърдили членът на Европейския парламент Андрей Ковачев, президентът на ACES ЕUROPE Джан Франческо Лупатели,  директорът на Еразмус Мундус и Спорт в Изпълнителна агенция за Европейско образование и култура на Европейската комисия Ийв льо Лостек, други авторитетни европейски спортни шефове. Сред панелистите са Елена Маликова - бивша състезателка по модерен петобой на високо ниво, представяла Чехословакия, а по-късно и Словакия на големи спортни събития, финалистка за Световната купа през 1992 и 1999 г., многократна национална шампионка (1986-2000 г.), наградена от МОК с трофея "Олимпийски спорт и литература“, в момента е председател на Словашката Олимпийска Академия, Роберто ди Стефано - кмет на Сесто Сан Джовани (Италия), Герт Ян Скеритус - председател на Общинския съвет на Алфеен ан ден Рейн (Нидерландия) и Андре де Жо - директор на Асоциацията за спорта и общините в Нидерландия и член на Борда на директорите на ACES EUROPE.

Целта на Конференцията е да се споделят резултати, добри практики и научени уроци, както и да се демонстрира отдадеността на участниците в Рънатон София 2023 към популяризирането и възпитаването на спортни ценности между поколенията. Участниците ще подпишат обещание за насърчаване на спорта сред всички поколения, за по-приобщаващи спортни дейности и за адаптиране на инициативите, така че да бъдат по-приветливи за хората над 55 години.

В София днес пристигат 240 лекоатлети от 10 държави за да се включат в уникалното състезание Рънатон 2023 тази неделя. Към тях ще се присъединят и 140 бегачи от България, предвождани от изтъкнати състезатели и мотиватори като Милица Мирчева, Шабан Мустафа, Християн Стоянов, Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Красимира Чахова и др. Мащабното спортно събитие Рънатон се организира за първи път под егидата на Европейския съюз и ще бъде подгряващо преди големия Софийски маратон следващия уикенд, на 8 октомври.

Целта на новата инициатива е да провокира интерес към отборните и щафетните надпревари, като привлече повече привърженици на масовите бягания. В програмата на състезанията са включени стартове на 2.5 км, 5 км, 10 км и 20 км. Кратката дистанция е предимно за хора със специални потребности, 5 и 10-километровите са отборни – с едновременен старт, а 20-те километра са щафетни – всеки член на отбор бяга по 5 км и най-бързият тим печели. Надпреварите ще бъдат отворени за участие на тимове, съставени от четирима души на различна възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. Съставът на отборите гарантира баланс между половете, тимовете ще бъдат съставени от равен брой мъже и жени.Събитието ще се състои на 1 октомври 2023 г. по специално оформено около НДК трасе. Първи точно в 9.30 ч. ще стартират участниците на 2.5 км заедно с параолимпийците и хората с инвалидни колички – тази дистанция е без състезателен характер. В 10.00 ч. е първата състезателна надпревара – на 5 км, в която участват отбори от по четирима, те ще направят две обиколки на трасето с едновременен старт и сумиране на резултатите. В 10.30 ч. ще бъде дадено началото на надпреварите на 10 км и на 20 км. Бягащите 10 км също са в отбори по четирима с едновремен старт и сумиране за времената, а бягането на 20 км е по-различно, то е щафета, където четиримата си предават един след друг поста за да пробягат по 5 км.

Българските участници в Рънатона ще бъдат редом до атлети от други 10 държави – Португалия, Испания, Италия, Холандия, Хърватска, Словения, Австрия, Словакия, Латвия и Румъния. В тези страни в продължение на шест месеца течеше подбор на участници, като те също се записваха чрез интернет сайта, но се определяха от т. нар. „водачи на отборите“, които стриктно следяха за изпълнението на зададените от българските организатори тренировъчни програми. Всеки участник бе ангажиран да споделя свои снимки, видеа и информации за тренировките си в специално изградените профили в социалните мрежи на инициативата. Всяка страна изпраща в България по шест отбора.

Двигателят зад голямото спортно събитие с нестопанска цел, финансирано по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз е асоциация „Спорт в свободното време“. Общата цел на Рънатон е да насърчи хората от всякакви поколения, полове и физическа кондиция от 11 държави-членки на ЕС да тичат редовно и да популяризират бягането като отборен спорт, който може да създаде връзка между различни поколения и която има значителни физически, психически и социални ползи за активния живот на хората от всички възрасти.