Принц Филип, съпруг на британската кралица Елизабет е починал, съобщи Би Би Си.

Той беше на 99-годишна възраст.

През последните седмици той прекара дълго време в болница заради влошено здраве. Тогава му беше направена и "сърдечна интервенция".

„С голяма мъка Нейно Величество Кралицата съобщава за смъртта на съпруга си, негово Кралско Величество Принц Филип, Херцог на Единбург“, съобщиха от Бъкингамския дворец в „Туитър“.

Филип е издъхнал в дома си.

Филип Маунтбатън е роден на 10 юни 1921 година на остров Корфу и е второстепенен член на гръцката кралска фамилия.

Принц Филип е син на принц Андрей Гръцки и Датски и на принцеса Алис Батенберг.

Принц Филип израства във Великобритания, където учи в училището Гордънстаун в Шотландия. След това завършва Кралския морски колеж

Филип Маунтбатън взима активно участие във Втората световна война до самия й край през 1940 г., на служба във военноморския флот на Великобритания.

През 1947 г. Филип се отказва от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си Маунтбатън. Същата година сключва брак с принцеса Елизабет – настоящата кралица на Англия. Тогава той е на 26 години, а тя – на 21.

След сватбата той получава титлата „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

Филип и Елизабет имат четири деца – престолонаследника принц Чарлз, принцеса Анна, принц Андрю и принц Едуард.

През годините Филип остана верен на стила си да отправя понякога не най-дипломатични коментари и да казва това, което мисли. Оттегли се от публичния живот на 95 г., но продължи да е активен шофьор до 97-годишна възраст, когато върна книжката си заради предизвикана катастрофа.