Позитивна тенденция е регистрирана в борбата с коронавируса у нас. В рамките на денонощие броят на новозаразените и на излекуваните е почти равен.

Тази събота отново работят „зелените коридори“ за ваксиниране. Има интерес от желаещи да се имунизират в УМБАЛ „Царица Йоана“, където кабинетът работи от 8:00 ч., но няма опашки. „Зелени коридори“ има и във ВМА, болница „Св. Иван Рилски" и в „Пирогов“.

4013 са доказаните нови случаи на коронавирус през последното денонощие при направени над 20 хиляди теста. Процентът на положителни проби е над 19%.

В болница са настанени вече над 10 300 пациенти.  Починалите с COVID-19 за денонощие са 125 души, а оздравелите са над 3 900.

Над 12 хиляди дози ваксина са поставени във вчерашния ден, а според ректора на Медицинския университет в София - все още има много неизвестни около тях.

„Това, което е сигурно е, че след имунизация, ще го караме по-леко. Това е единственото. Никой не може 100% да гарантира, че тези нови щамове, които чуваме, че се появяват едва ли не всяка седмица, ще се поддават еднакво добре на ваксините, които имаме в момента. Най-вероятно, както с грипните ваксини, и тези също ще се адаптират“, казва акад. Лъчезар Трайков.

През второто тримесечие се очаква да получим общо близо 1 260 000 дози. Това са над 12% от 10-те милиона дози за Европейския съюз и 44% от ваксините "солидарност", които се разпределят между петте държави, в които има най-голям недостиг на ваксини.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред тях  е и България. Целта е тези, които имат повече ваксини, да помогнат на изоставащите страни, за да се достигне до общ процент на имунизация в Европейския съюз.