Започва преброяването на населението. От днес до 3 октомври всеки човек на територията на България трябва да бъде преброен.

Преброяването в електронен вид започва от днес, на този уеб адрес, а който не се преброи по този начин, ще бъде посетен от преброител. За тези, които не участват в преброяването, глобата е 160 лева.

„Попълването онлайн на картата отнема около 20 минути за едно тричленно домакинство. Много зависи от състава на това домакинство, при децата има по-малко въпроси, тъй като се пропускат въпросите за икономическа активност“, обясни Магдалена Костова – директор на Дирекция демографска политика към Националния статистически институт (НСИ), в интервю за "Тази сутрин" по bTV.

Тя отбеляза още, че когато успешно се приключи попълването, се получава уникален преброителен код.

„Преброителите трябва да обикалят цялата територия на страната, тъй като те трябва да преброят и сградите, както и изоставените жилища. Ако преброителят ви завари вкъщи, вие ще му предадете кода, контактът е съвсем минимален. Преброителите могат и да оставят контакти, а вие да звъннете и да предадете кода, ако се налага“, уточни Магдалена Костова.

По думите ѝ в картите за преброяване има въпроси за това  какви предмети за дълготрайна употреба използва домакинството. „Ние не питаме за броя на нещата, които притежавате, а дали имате тези предмети. По този начин ще оценим дали домакинствата ползват различни услуги като интернет и телевизия“, обясни тя.