От днес хартиените направления за хоспитализация стават електронни. Така пациентите, на които предстои планов прием в болница, няма да има нужда да чакат пред кабинета на личния си лекар за хартиено направление.

Достатъчно е да разполагат с номера на електронното направление или датата на издаването му, които да представят на регистратурата на болничното заведение.

Тази информация лекарят може да му я изпрати по имейл, със SMS, може просто да му я издиктува по телефона, а може и да му я разпечата на хартия, ако пациентът все пак държи на това. На регистратурата в болницата казва или номера на направлението, или датата на издаването му.

Досега информацията от хартиеното направление се набираше ръчно от регистраторите в болниците, за да се въведе в системите им, което правеше и процедурата по-продължителна.

Те от своя страна ще трябва да издават и епикриза също на електронен носител - тя става част от електронното пациентско досие.

През юли лекари и болници доброволно издаваха електронни направления за хоспитализация, за да се тества системата, преди да стане задължителна за всички. Над 44 000 са издадени за изминалия месец. Проведени са срещи със софтуерните доставчици и обучения на болничния персонал.

"Пациентът трябва да бъде приет в болница, независимо дали има, или няма технически проблем, независимо от какво естество е техническия проблем. В случая си има начин за реакция – болницата трябва да се обърне към доставчика си на софтуер , ако той не може да реши проблема локално, съпорт центъра на информационно обслужване работи денонощно", обясни зам.-министър на здравеопазването Невена Цанкова.

До месеци ще бъде пуснато и мобилно приложение за достъп до здравното ни досие, до което се стига с електронен подпис. След като се регистрираме, ще виждаме извършените ни прегледи, издадените направления, резултати от изследванията, издадени рецепти. А когато ни приемат в болница ще получаваме известие.

Така например в аптеката може да отворим приложението, да подадем телефона на фармацевта, той да сканира кода от изписаната ни електронно рецепта и да ни отпусне лекарствата. А ако решим да деактивираме профила си в приложението, от телефона се изтрива цялата информация, така следи за здравето ни в него няма да останат.