Частично възстановяване на присъствения учебен процес от понеделник, 12 април. Връща се режимът, който беше преди 22 март.

Всички ученици от 1. до 4. клас се връщат в училище, плюс три от осемте класа от 5. до 12. клас.

"Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7., 8. и 10. клас", уточни просветният министър Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб.

След това от 26 април, ако ситуацията позволява, се връщат 5., 9. и 12. клас.

"Считаме за разумно до 40% от учениците от 5. до 12. клас да се върнат в училище", допълни той.

Дванайсетокласниците ще приключат по-рано учебната година – в средата на май. Затова е важно те да се върнат на 26 април, уточни Вълчев.

„Като цяло ситуацията в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и заразени учители и ученици. Най-вече това се вижда при учителите. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на това, че присъственият учебен процес беше частичен“, каза Вълчев.

„Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти няма и такива, които са стигнали до хоспитализация и до тежко заболяване. Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме шанса да възстановим присъствения учебен процес в края на тази учебна година“, каза още просветният министър.

В момента 500 са учителите и непедагогическият персонал, които са заразени в системата. Много по-малко, отколкото през ноември и декември, когато е имало пикови стойности.

Правят се допълнителни списъци за ваксинация на учителите.

Ще бъдат разрешени и практическите занятия, индивидуалната форма на обучение, както и индивидуалните изпити и дейности.