Композиторът и диригент, протойерей Кирил Попов от столичния храм "Св.Неделя" ще запомни Патриарх Неофит като "богата личност с трудове за Слава на Бога и полза роду, на Светата ни Църква и на отечеството".

 

Снимка: Ладислав Цветков

„Дядо Неофит имаше ярък музикален талант. Той беше диригент и изкусен певец с характерен баритонов глас. През 2004-2005г. като Русенски митрополит, той направи записи със заглавие „Живот и песнопение“, които включват 11 църковни песнопения от традицията на източното православно църковно пеене. В записите участват брата на Негово Светейшество доц. Димитър Димитров, протойерей Кирил Попов и Стефан Димитров. „Това беше един семеен запис, свързани кръвно, но и духовно. Това беше мисия на Негово Светейшество, за да се вдъхновяваме от тези записи“, споделя свещеникът и музикант.

 

Снимка: Ладислав Цветков

„Патриарх Неофит  е написал хиляди страници ноти. Излезе и сборник с песнопения в полза на певците в храмовете. Решихме да не ги набираме на компютъра, защото са толкова красиво написани от него“. „Сигурни сме, че душата му е жива“, уверен е той. 

Чуйте цялото интервю на Георги Митов с протойерей Кирил Попов, разположено в звуковия файл: