Днес врати отваря първият Lumina Park у нас - част от серия паркове, изгряващи за есенно-зимния период в 10 европейски града, сред които Познан, от където тръгва концепцията, Прага, Будапеща, Вилнюс и други. В София паркът ще предложи над 130 светлинни и 3 арт исталации, създадени от двама известни полски художници - Марта Мулава и Ярослав Козиара. Атракцията се разпростира на площ от 1,5 километра в Ботаническа градина - БАН, а всеки сезон, екипът създава преживяване с различна тема, като за първата си година в София тя е „Вълшебна градина“. Инсталациите са атрактивни за посетители от всички възрасти – визуално пиршество със зашеметяващи LED скулптури, осветени храсти, дървета и завладяваща музика, които се намират около алеите на Ботаническата градина и носят изненада зад всеки ъгъл.

Снимка: Lumina Park PR

Lumina Park ще бъде отворен всеки ден, с изключение на понеделник, от 27 октомври до края на февруари. Работното време ще се променя според залеза на слънцето – след 18:30 на 27 и 28 октомври, а в най-тъмните месеци – от 17 часа, и ще затваря в 22:00. Времето в пределите на парка ще е без ограничение, а билети могат да се купят през сайта www.luminapark.bg.

Целият парк се захранва от LED осветление, използващо най-съвременна енергийно ефективна технология. В парка няма да има силни прожектори, а музиката е атмосферна, което прави и преживяването подходящо за хора от всякакви възрасти.

Снимка: Lumina Park PR

Първият Lumina Park отваря през 2020 година в Познан, Полша по време на ковид пандемията, като възможност за жителите на града да посетят атракция на открито. Четири месеца по-късно, когато сезонът свършва паркът е посетен от над 100 000 човека и идеята започва да се развива с бързи темпове. Следват още три парка в Полша през 2021, а година по-късно – четири града извън страната и общо 10 парка, посетени от над 1 000 000 човека.

Снимка: Lumina Park PR

Lumina работи с утвърдени полски артисти, следвайки мисията си да разпространява изкуството, като го прави достъпно за всички посетители.  Концепцията, освен атрактивна развлекателна мисия, има и амбицията да преопбразява и да вдъхва нов живот на локациите, които посещава. В София тя ще остане за 4 месеца и ще насърчи жителите и посетителите на града да погледнат с нови очи на него, благодарение на успешното партньорство с Ботаническа градина – БАН, която ще отбележи 30-годишен юбилей с отварянето на парка. 

Важна информация:

  • Работното време на Lumina Park варира според залеза на слънцето, а последните посетители влизат в 21 часа.
  • Паркът ще бъде отворен всеки ден от 27 октомври до 25 февруари.
  • Паркоместата в рамките на Ботаническата градина са ограничени, а билети за паркиране ще бъдат продавани само онлайн.
  • Препоръчва се използване на градски транспорт за стигане до парка:

Авт. № 111, посока Люлин-Младост - спирка Ботаническа градина

Авт. № 111, посока Младост-Люлин - спирка Разклона за Драгалевци

  • Специално за откриването на парка ще бъде разширена и зоната на Spark – услугата за споделено ползване на електрически автомобили - в рамките на Ботаническата градина на БАН.