Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на bTV Radio и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав“ (ИАППД) проведe церемония по именуване на новото специализирано плавателно средство за драгиранe. Новата драга се нарича „Янтра“. Името не е избрано случайно, тъй като всички плавателни средства в състава на ИАППД са кръстени на български притоци на р. Дунав.         

Новопостроената драгираща техника ще даде възможност на ИАППД  ефективно и навреме да изпълнява своите задължения по поддръжка на корабоплавателния път. Това заяви служебният заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева по време на церемонията за кръщаване на новата драга. Кръстница на специализирания плавателен съд е посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър.

Драга „Янтра“ е доставена в рамките на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на р. Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Специализираното средство за драгаж е построено от нидерланската фирма „Дамен шипиярд Горинхем“ и е едно от най-модерните в България.

„Янтра“ е част от състав, който ще включва още понтон, шалан и маневрен кораб, които в момента са в процес на изработка в корабостроителница в Гюргево. Така от следващата година ИАППД ще може да изпълнява със собствени сили и средства корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав с които да гарантира нормалното корабоплаване в българския участък на  реката.

Повече информация, можете да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.