Над 30 млн. лева ще бъдат вложени в цялостната модернизация на 6 ключови жп гари по трасето София – Бургас. Част от гаровите комплекси по направлението вече са реконструирани с европейски средства.

Cтapa Зaгopa e пopeднaтa жeлeзoпътнa гapa, ĸoятo щe бъдe oбнoвeнa пo пpoeĸт, финaнcиpaн пo OΠ „Tpaнcпopт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa“ 2014 – 2020 г.

Πpиeмнoтo здaниe нa жп гapa Cтapa Зaгopa e пpoeĸтиpaнo пpeз 70-тe гoдини и oттoгaвa нe e извъpшвaн ocнoвeн peмoнт.

Предвидените дейности по проекта имат за цел пълното архитектурно и функционално преустройство на гаровия комплекс с оглед повишаване комфорта на гражданите и постигане на оперативна съвместимост на системата – ангажимент, който Националната компания „Железопътна инфраструктура“ има като собственик на инфраструктура в рамките на Европейския съюз. В обхвата на проекта е включен ремонт, възстановяване и модернизация на съществуващата жп инфраструктура с цел гарантиране на сигурността на пътниците, както и привеждане на гаровия комплекс в съответствие с европейските стандарти в жп транспорта. Ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, ще се изградят асансьори и ескалатори, ще се подменят всички инсталации, стенни, подови и таванни покрития, нови фасади и климатизация. Гарата ще разполага с четири асансьора, за да бъде осигурен достъп до всички нива на хора с намалена подвижност. По инициатива на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ на територията на приемното здание на гарата ще бъде създадена малка експозиция с артефакти от историята на Стара Загора в тясно взаимодействие с Регионалния исторически музей. Гражданите и гостите на града ще открият непознати до момента страни от корените и символите на града, какъвто, освен зеления цвят, безспорно е богатото културно-историческо наследство на Стара Загора.

Повече информация за проекта може да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.