Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на bTV Radio и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Отново с  влак от ЖП гара Бургас до летище Бургас – както преди повече от 50 години!  Това  може да  стане възможно  благодарение на проект за изграждане на железопътна връзка между  жп гара „Владимир Павлов“ и летището в квартал Сарафово. Стойността на проекта е 4 млн лв и включва всички подготвителни дейности: технически проект, изготвяне на Подробен устройствен план, както и на всички необходими съпътстващи документи, необходими за кандидатстване за финансиране на строителството. Същинските строителни дейности по трасето предвиждат изграждане на единична електрифицирана  ЖП линия  с приблизителна дължина около 11 км, както и  на една жп гара, две ЖП спирки по протежение на коловоза и една спирка на летище Бургас. Също така ще бъде осигурено безконфликтно пресичане на две нива с пътната инфраструктура в града и ще бъдат монтирани съвременни системи за сигнализация и телекомуникация. Средствата  за подготвителните дейности са осигурени по Механизма за свързване на Европа и се очаква те да приключат до 2023 г. След изготвянето на проекта ще се търси европейско финансиране за реализация на ЖП връзката по Програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027  г. с прогнозен бюджет около 100 млн лв.

Изграждането на железопътна връзка между града и летището ще осигури по-добра координация между отделните видове транспорт и ниво на обслужване, отговарящи на изискванията за съвременно придвижване на пътниците и товаро-превозните услуги. Подобна транспортна връзка несъмнено ще промени облика на Бургас. Влаковете ще преминават през града за няколко минути и придвижването от квартал "Сарафово" до центъра да стане поне два пъти по-бързо, отколкото с автобус. Такива влакове има в почти всички големи градове по света, тъй като те осигуряват бърз и редовен превоз, който не зависи от задръстванията по улиците и се комбинира лесно с други видове транспорт.

Повече информация за проекта може да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.