От днес функционира нова електронна услуга на Националния осигурителен институт. Чрез „Справка за изплатени COVID добавки и разлики“ пенсионерите могат да се запознаят с плащанията, които се извършват всеки месец заедно с пенсиите им.

Прави се разграничаване на пенсиите от другите видове неосигурителни плащания, включително добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Справката е достъпна с ПИК на НОИ на сайта на института ТУК.

Сега е видима справката за месец февруари, за която е важно да се отбележи, че в месечния размер на пенсията за януари 2022 г. не се включва еднократното доплащане, което се отнася за декември 2021 г. (разликата за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г. между преизчисления и стария месечен размер на пенсията).

От 1 февруари започна и изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или са с бустерна доза до края на 2021 г. Това първо плащане обхваща 694 643 пенсионери.

Допълнителните еднократни 75 лв. към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ този, през който НОИ е получил информация.

Така с пенсиите през март ще бъдат изплатени 75 лева по данни на МЗ, получени в НОИ през февруари, за ваксинираните през януари пенсионери. Тази сума не е част от пенсията и също няма да фигурира в новата справка на НОИ, отнасяща се за март поради еднократния си характер.