Ще бъде създадена система, която ще обобщи информацията за българите, които са се ваксинирали срещу COVID-19, преболедували са заразата, лежали са в болници заради нея или са се тествали за наличие на вируса.

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров, а целта е да се разбере колко българи са се срещали с коронавируса.

По думите му тези данни ще помогнат на здравните власти да се установи кога населението ще достигне колективен имунитет и да се подготвят за евентуална нова вълна на COVID-19 през есента. Здравният министър обясни, че се е срещнал с представители на софтуерни компании в сферата на медицинския софтуер и са постигнали договореност да се изгради подобна система, която да обхване данните за периода от 1 март 2020 г. до момента.

Информацията ще бъде сортирана по ЕГН, области и общини.

„Събирайки тези данни, елиминирайки дублиращите се ЕГН-та, защото човек може няколко пъти да е влязъл в системата, ние ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали до този момент с вируса“, уточни д-р Кацаров.

Според него този подход се оказва най-подходящ за достигане на точни резултати и е избран след дебат. Той допълни, че тази система не само ще даде моментната картина, но и ще продължи да се използва.

Здравният министър посочи, че Единният информационен сайт съдържа различна информация и макар и тя да е полезна, ведомството иска да изследва целия процес от началото на пандемията. Очакванията са до един месец въпросните данни да бъдат систематизирани.

За целта ще бъде обявена обществена поръчка, очаква се системата да струва на държавния бюджет около 20 хил. лв.

В здравното министерство беше показана презентация на лаборатория „Цибалаб“, която е направила собствено проучване за хората у нас, които са се срещали с коронавируса досега. Д-р Недялко Калъчев уточни, че изследването е направено в 38 населени места и не е национално представително.

Те са обработени в София, Пловдив, Бургас, Варна, Силистра, Велико Търново и Видин. Изследването е извършено в доболнични лаборатории чрез самофинансиране и доброволен труд.