Сензацията в класическата музика, цигуларката Бомсори Ким, ще се срещне за първи път с българската публика на 30 март 2023г. от 19.00ч. в зала "България". Със Софийската филхармония и под палката на маестро Найден Тодоров тя ще представи Концерт за цигулка на Карл Нилсен. Във втората част на вечерта ще звучи Реквием от Габриел Форе с участието на Елена Механджийска и Атанас Младенов, както и на Националния филхармоничен хор.

Бомсори е определяна като един от най-динамичните и вълнуващи цигулари днес. Тя е е първата корейска изпълнителка, подписала ексклузивен договор с Deutsche Grammophon (февруари 2021 г.). Ким впечатли света, след като буквално помете конкуренцията и спечели награди на няколко от водещите световни конкурси, сред които 62-ия Международен музикален конкурс ARD, конкурсите „Чайковски", „Кралица Елизабет", „Ян Сибелиус", „ Йозеф Йоахим" в Хановер, Международния музикален конкурс в Монреал, Международния музикален конкурс Сендай и 15-тия Международен конкурс за цигулари на името на Хенрик Виенявски.

Тази цигуларка е готова на всичко: с виртуозност, присъствие, яснота и топъл, богат тон, Бомсори умее да прави всеки момент неин собствен" Crescendo Magazine

Младата инструменталистка покорява най-големите музикални сцени и работи с диригенти като Яп ван Зведен, Марин Алсоп, Василий Петренко, Пабло Херас-Касадо, Хану Линту, Сакари Орамо, Джон Сторгордс, Андрей Борейко, Джанкарло Гереро и с водещи оркестри като Нюйоркската филхармония, Датският национален оркестър, Московският симфоничен оркестър, Монреалският симфоничен оркестър, Белгийският национален оркестър, Националният филхармоничен оркестър на Варшава, NDR Radiophilharmonie Хановер, Симфоничният оркестър на Финландското радио, Филхармоничният оркестър на Хелзинки, Камерата Залцбург, Мюнхенски камерен оркестър, Базелски камерен оркестър и други.

Бомсори се изявява в престижни зали по целия свят, като Мюзикферайн във Виена, Зала „Чайковски" в Москва, Finlandia Hall в Хелзинки, зала "Херкулес" и Prinzregententheater в Мюнхен, Берлинската филхармония, Рудолфинум в Прага, Карнеги хол и Линкълн център в Ню Йорк. 

През сезон 2022/23 г. цигуларката ще има изяви с Нюйоркската филхармония и Яп ван Зведен, турне с Ротердамския филхармоничен оркестър и Лахав Шани, концерти с Кралския филхармоничен оркестър и Василий Петренко, с Националния оркестър на Уелс на BBC и Райън Банкрофт, дебюти със Симфоничния оркестър на Барселона и Оркестър Гулбенкян.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в Ивентим.