С откриването на нова сноуборд зона бе поставено началото на „Витоша сноупарк“. Зоната започна да функционира от изминалия уикенд. Тя се намира в местността „Меча поляна“ край хижа „Алеко“. Специално обособения терен за ски и сноуборд в свободен стил надгражда досегашната зона за шейни и включва общо 7 уреда – рейлове, тръби и боксове, разпределени в две линии – една по-лесна и една за по-напредналите. Зоната за снежни спортове е оградена и маркирана и се ползва свободно. През уикенд е осигурена анимация, която прави пребиваването на малчуганите по-интересно. Идната година подобна зона ще се изгради на „Ветровала“, за да може да се кара сноуборд и от другата страна на планината, съобщи пред bTV Radio заместник-председателят на фондация „София – Еврпопейска столица на спорта“ Анатоли Илиев.

Той каза още, че през тази година ще бъдат поставени уреди за фитнес и обособени места за почивка на още две места на Витоша, ще се напълнят почистените езера между Симеоново и Драгалевци и на Дендрариума. „Успяваме да разнообразим планината със зони за спорт и почивка, колкото може, без да нарушаваме нищо по екологията.“ – коментира Илиев. През миналата година са направени над 36 км маркировка за пешеходен и вело туризъм, както и за любители на алтернативни маршрути. Работата тази година ще продължи в по-долната част на планината. Догодина зона за шейни ще бъде изградена при „Офелиите“.

В момента се работи по отдаването за дългосрочно ползване на спортни обекти под формата на публично-частни партньорства. „Това се приема много добре от клубовете.“ – каза още в интервюто Анатоли Илиев. До края на месеца този въпрос ще бъде решен за стадиона в Горубляне, както и за други съоръжения в тази част на София. На заседанието на Столичния общински съвет тази седмица ще бъде отдаден стадионът на Филиповци, който е в лошо състояние, но местният отбор е решил да го ползва.

Интервю на Светослав Николов: