Украинският министър Михаил Федоров отправи молба към Илон Мъск в социалната мрежа Twitter да осигури достъп на Украйна до сателитната интернет услуга Starlink.

Федоров написа „Докато се опитвате да колонизирате Марс — Русия се опитва да окупира Украйна! Докато вашите ракети успешно кацат от Космоса — руските ракети атакуват украинските граждани! Молим ви да предоставите на Украйна станции на Starlink и да се обърнете към здравомислещите руснаци да спрат войната“.

Няколко часа по-късно милиардерът отговори, че „Услугата Starlink вече е активна в Украйна. Работи се по още терминали“.

Това дава възможност на украинските граждани да използват една от най-бързите и стабилни системи за интернет достъп. Макар че за да се свърже човек със Starlink да са необходими специфични чиния и рутер, то реакцията на Мъск спомага значително да се ограничи възможността на Русия да спре достъпа до глобалната мрежа за украинците.

Starlink обединява над 2000 спътника, които имат за цел да осигурят достъп до интернет по цялата планета. В петък(25.02) компанията на Мъск изстреля още 50 спътника Starlink, а плановете предвиждат много други да бъдат пуснати в орбитата на Земята.