Стилна френска програма ще звучи на 3 юни в зала „България“. В изпълнение на Софийската филхармония, виртуозният цигулар Светлин Русев и маестро Саша Мякиля публиката ще чуе „Хаванеза“, „Интродукция и Рондо капричиозо“ и „Каприз във формата на валс“ от Камий Сен-Санс и Първата симфония на Жорж Бизе.

Френският гений Камий Сен-Санс е сред най обичаните музиканти и композитори на своето време. На 10 години той прави своя концертен дебют като пианист с програма, която включва творби на Моцарт и Бетовен. Тринайсетгодишен постъпва в Парижката консерватория, където учи пиано и орган при известните френски композитори и педагози Франсоа Беноа и Фроментал Халеви, а по-късно и при прочутия Шарл Гуно. Той е сред най-уважаваните композитори и обществени фигури на своето време. Трите цигулкови творби, които публиката в София ще чуе, са сред най-популярните му творби заедно с Виолончеловият концерт, Четвъртият концерт за пиано, Третият за цигулка, Третата симфония с орган, операта „Самсон и Далила“, „Карнавал на животните“.  

Като Сен-Санс и Жорж Бизе е сред най-почитаните композитори от  XIX век, популярен повече с оперните си творби. С рядък музикален талант, той  постъпва в Парижката консерватория на девет години, където учи пиано и композиция. Оттогава датират и първите му зрели творби, сред които е Симфония в до мажор, която пише, когато е 17-годишен. Симфонията е създадена е за около един месец  като задача по композиция при преподавателя му Шарл Гуно.

Виртуозният ни цигулар Светлин Русев и финландският диригент Саша Мякиля често си партнират на сцената. Техният съвместен концерт със Софийската филхармония през 2019 г., разпродаден месеци преди събитието, предизвика възторжени отзиви сред публиката.

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните, сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг-Жак Тибо. Отличен е с голямата награда, специалната награда на публиката и специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.
Френският музикален критик Ролан Дюкло пише за него: "Светлин Русев има точността на демон, лекотaта на елфически стрелец и увереността на архангел вестоносец. Способен е да ви предскаже края на света, докато го аплодирате".

Саша Мякиля  си е спечелил репутацията на един от най-обещаващите изгряващи таланти от своята генерация. Ученик на световноизвестните Лейф Сегерстам и Леонид Корчмар. Специализирал при Юрий Симонов, Йорма Панула и Курт Мазур. Диригентската му кариера го свързва с известни състави и престижни музикални форуми, като Оперния фестивал в Савонлина, „Гергиев фестивал“ в Микели, Музикалния фестивал в Пьончан (Южна Корея) и „Наргенфестивал“ (Естония). Редовно си сътрудничи със солисти като Вадим Репин, Кюнг-Уа Чунг и Джиан Уанг. Работи с оркестър „Конгрес“, Симфоничния оркестър на Руската национална библиотека и оркестъра на Камерната филхармония в Санкт Петербург‘. От 2007 до 2010 Саша Мякиля е асистент-диригент на Курт Мазур в Националния оркестър на Франция, а от 2010 до 2012 – на Оркестъра на Кливлънд, ръководен от Франц Велзер-Мьост. През април 2012 е поканен за музикален директор на Камерния струнен оркестър в Микели, Финландия. На следващата година Университетът в Хелзинки го удостоява с наградата „Паций“ за принос в музикания живот на Финландия. От 2017 Маестро Мякиля е артистичен директор на Оркестъра в Хелзинки и главен гост-диригент на Симфоничния оркестър в Красноярск.

Ограничено количество билети все още са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.