В навечерието на Рождество Христово фондация “Нашият Дом е България“ ви кани за четвърта поредна година на тържествен християнски концерт -„Новорождение“ в прослава на Словото Божие. Това пиршество от различни звуци ще се състои на 20 декември от 19:30 часа в голямата  зала на Софийска опера и балет.

В Операта ще прозвучат вековни църковнославянски песнопения, както и емблематични християнски и традиционни български фолклорни песни. Вокалните изпълнения ще бъдат съпътствани от качествен художествен прочит на текстове от Свещеното писание на фон на симфонични изпълнения от класически оркестър и дори оперни арии. Тази година в концерта за първи път ще прозвучи и здрава, но и лирична рок музика, представена от легендарната група „Б.Т.Р.“  

В Благотворителния рождественски концерт в прослава на Богомладенеца ще участват с църковнославянски песнопения Софийския свещенически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов. Дебют ще направи и Смесения хор при храм "Света София" с диригент Славил Димитров, който беше създаден неодавна. Музиканти от Софийската филхармония също ще бъдат на сцената. 

За фолклора ще погрижат солисти от ансамбъл "Филип Кутев. Зрителите в залата ще видят фолклорната легенда Гуна Иванова заедно с внучките си Ива и Велислава Костадинови, които ще изпълнят богородична коледна песен.

Квартет “Армейска песен” също направи интересен преход от вонските песни към традиционните песнопения.

Класическата музикална част ще бъде поверена на Братя Владигерови - Александър и Константин, които са внуци на Панчо Владигеров. Основни участници в тези концерти са и струнен оркестър “Quarto Quartet”.  

Женски хор “Нуша” със солист и диригент Нели Андреева ще пренесе публиката в дълбоките води на християнските песнопения.
Оперната прима Олга Цветкова с ария ще се превъплати в царица Десислава.

„Б.Т.Р.“ ще се представят с тяхна коледна песен, както и със специална акустична аранжировка на техните популярни хитове.   

Свещените текстове от Библията ще бъдат четени и пресъздавани от актьорите Мариан Маринов и Янко Лозанов и водещите на концерта Галина Димитрова и Пламен Пламенов Мирянов, който е и основен двигател на този рождественски концерт.

Тази година събраните средства ще бъдат дарени от фондация „Нашият дом е България“ на първото и единствено изцяло православно училище „Свети седмочисленици“ в Ловеч. Училището сега е до 4 клас и е под закрилата на ловчанския митрополит Гавриил, като идеята е да стане до 7 клас. В училището всеки час започва с молитва.

Билети