На 25.07.2023 г. Летният театър на Варна ще се изпълни „С музиката на Енио Мориконе“, в изпълнение на оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентската палка на Бенедетто Монтебелло, с режисурата на Сребрина Соколова и солистите Франческо Барбаджелата – пиано и Мария Павлова – сопран.

МАЕСТРО БЕНЕДЕТТО МОНТЕБЕЛЛО - преподавател по дирижиране в италианските консерватории “U. Giordano” of Foggia, “O. Respighi” of Latina и „Алфредо Каселла” в Л‘Акила, е диригентът, който прави първия запис на Концерт за китара, маримба и оркестър на Енио Мориконе с оркестъра на Националната академия „Санта Чечилия“. Отдавна познавам Мориконе, дълго време съм работил с него и сина му Андреа. За мен Мортиконе е истински гений. Невероятен перфекционист, той работеше без прекъсване от 9 часа сутринта до късно през нощта и не излизаше от студиото, докато не постигнеше това, което си беше поставил за цел. Отдаден всецяло на работата си, той се концентрираше върху всеки детайл и можеше да го повтори безброй пъти, докато резултатът не го удовлетвори напълно, навлиза в спомените си маестро Монтебелло.  

Филмовата музика на Мориконе е много интелигентна и чувствителна. Тя безпогрешно улавя съществените моменти и препраща емоциите и посланията от филмите на Серджо Леоне до публиката. Съученици и съмишленици Мориконе и Леоне допринасят в еднаква степен за световната популярност на уестърните с доминиращо италианско участие. Днес хората от цял свят са пристрастни към тези филми по същия начин, както някога нашите предци са харесвали операта. В този смисъл бих определил филмите на Леоне и Мориконе като продължители на операта, неслучайно всички почитатели на операта са почитатели и на филмите на този велик артистичен тандем. Известно е, че Леоне първо давал на Мориконе филмовия сценарий, за да напише музиката за саундтрака, след което започвали снимките. Обикновено последователността е обратната, но режисьорът смятал, че музиката вдъхновява актьорите и привнася още живот в тяхната игра, затова и казвал, че Мориконе не е негов композитор, а негов сценарист, усмихва се диригентът. В годините назад, маестро Монтебелло е идвал неколкократно в България, има добър опит с различни български оркестри, а от 2022 е главен диригент на Международния симфоничен оркестър „Suoni del Sud“.

Всички харесват музиката на Енио Мориконе в прочутите уестърни на Серджо Леоне, защото тя докосва сърцата. За мен като пианист е огромно удоволствие да изпълнявам тази музика, споделя ФРАНЧЕСКО БАРБАДЖЕЛАТА – преподавател в Консерваторията на Сиена, композитор, аранжор, концертиращ пианист и корепетитор. Пианото е основен инструмент във филмовото творчество на Мориконе и важна част от цялата звукова картина, отредени са му много солови партии. Когато свиря мелодиите на Мориконе, у мен нахлуват спомени и емоции за вечните филми на Леоне. Любимият ми негов филм е „Легенда за пианиста“, а любимата ми мелодия е „Екстазът на златото“, една много силна и въздействаща композиция, написана от Мориконе за филма „Добрият, лошият и злият“, допълва разказа си Франческо Барбаджелата. Започнал да свири на пиано от 5-годишен, той изтъква, че музиката е неговата страст и неделима част от целия му живот. Обича много композитори - Пучини, Рахманинов, Чайковски и разбира се Мориконе. За пръв път е в България, Варна и морето му харесват, обещава една прекрасна вечер с музиката на Мориконе в Летния театър.

За сопраното МАРИЯ ПАВЛОВА, солистка на Държавна опера Варна, музиката на Енио Мориконе също е необикновена. Възхищавам се на този творец, композитор или съавтор за музиката на над 500 филма, като някои от неговите мелодии надживяват филмите, за които са писани. Мориконе пръв въвежда концертите със симфоничен оркестър, базирани изцяло на музиката от конкретен филм. Да се изпълнява филмова музика е предизвикателство за всеки изпълнител. Песните на Мориконе ме провокират да търся нови бленди в гласа си и нов начин на интепретация, обяснява певицата. Тя се радва, че ще бъде част от концерта „С музиката на Енио Мориконе“, в който особено ѝ допада песента “Metti, una Sera a Cena” (Представи си, че една вечер на вечеря“) от едноименния филм на Серджо Леоне.