На 30 април от 19.00ч в голямата концертна зала "България" Софийската филхармония посреща талантливата и телпераментна цигуарка Соянг Юн, която ще представи Концерт за цигулка и оркестър от Брамс под палката на харизматичния Саша Гьотцел. Маестрото включва в програмата о Бранденбургски концерт №3 от Йохан Себастиан Бах и Третата симфония на Франц Шуберт.

Престижното издание „The Strad“ не пести суперлативите за младата южнокорейска цигуларка, наричайки я  „Изключително талантлива, със страхотен темперамент и искрящ талант“ 

Соянг Юн вече има утвърдено име в света на класическата музика. Списание „Gramophone“ определя изпълненията й като „прецизни и изключително дисциплинирани“, а критиците на „The Guardian“ заявяват, че „нейното техническо съвършенство винаги е поставено в услуга на музиката“.

Носителка на награди от големи конкурси, сред които  „Йехуди Менухин“ (I награда), „Хенрик Виенявски“ (I награда) и сребърен медал от цигулковия конкурс в Индианаполис, Соянг Юн е спечелила уважението на колегите си като цигуларка и камерен музикант от най-висок калибър. Тя е все по-търсена на международната сцена, досега е свирила като солист с редица водещи оркестри, включително Чешкия национален симфоничен оркестър, Пражката филхармония, Симфоничния оркестър на Билбао, Камерната филхармония – Бремен, Оркестър „Елбфилхармони“ на Северно германското радио, Руския национален оркестър, Кралския филхармоничен оркестър, Камерния оркестър на Женева, Националния оркестър на Белгия,  Симфоничния оркестър на Полското национално радио, Симфоничнте оркестри на Берн и Трондхайм, Оркестър „Солистите на Трондхайм“ и Камерния оркестър на Цюрих. Нейният нарастващ списък от сътрудници включва Кшищоф Пендерецки, Айвор Болтън, Кшищоф Урбански, Мухай Танг, Максим Венгеров, Ейджи Оуе и Михал Нестерович.

През пролетта на 2020  Соянг Юн бе в журито на конкурса „Йехуди Менухин“  в Ричмънд, Вирджиния,  участвайки също и в концерта на откриването. Сътрудничи често с Корейския камерен оркестър, с който записва „Четирите годишни времена на Буенос Айрес“ на Пиацола и Концерта за цигулка и пиано на Менделсон и има концертни турнета в Азия, Европа и Северна Америка. През 2012 заедно с Вайт Хертенщайн и Бенджамин Грегор-Смит основава струнното трио ORION, което през 2016 печели Първа награда и наградата на публиката на конкурса за камерна музика „Migros Kulturprozent“ в Цюрих. Свири в Уигмор Хол – Лондон, „Тонхале“ – Цюрих, Шутгарт, Единбург, Белфаст и Манчестър.

Базирана между Барселона и Сеул, Соянг Юн  учи в Националния университет по изкуствата в Южна Корея, в Кьолнския университет за музика и танци при Захар Брон и в Цюрихския университет по изкуствата

Свири на цигулка на Джовани Батиста Гуаданини, изработена в Торино през 1773 година.