Петият международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова" ще се състои в Плевен от 16 до 19 май 2023 година. Организатор е Плевенската филхармония в партньорство с Министерство на културата и Община Плевен.

В конкурса могат да участват млади оперни певци от България и чужбина на възраст от 16 до 35 години.

На сайта на Плевенската филхармония има публикувани формуляри за участие - на български и на английски език.

Формуляри за участие се изпращат до 10 май 2023 г. на електронната поща на Плевенската филхармония: [email protected]

 

Прослушванията ще се осъществят по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен на 15 май, в 15 часа в Регионален исторически музей - Плевен.

Конкурсът по традиция е в два кръга. В първия кръг певците изпълняват ария по свой избор и песен от български композитор. Във втория кръг - ария от Моцарт и друга - отново по свой избор, но различна от тази, която е била в първия кръг.

Заключителният концерт на лауреатите ще се проведе под съпровода на Плевенската филхармония на 19 май (петък), от 19 часа в НЧ "Съгласие-1869", гр. Плевен.

 

Журито на Петия международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова"- Плевен е в състав:

 

Председател: Проф. Григор Паликаров

 

Членове: Доц. Нина Найденова - Директор Държавна опера - Пловдив, Веселина Кацарова - Артистичен директор Държавна опера - Стара Загора, Вера Немирова - оперен режисьор, проф. Марио Диаз - Моцартеум Залцбург.

 

За първи път тази година ще бъде присъдена награда „Гран при“ - голяма награда на конкурса "Гена Димитрова" в размер на 5000 лева. Тя ще бъде връчена на участник, който според журито е с изключителни възможности, съобщава директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски.

 Останалите награди са, както следва:

       - За жени – три награди (3000 лв., 2000 лв., 1500 лв.)

       - За мъже – три награди (3000 лв., 2000 лв., 1500 лв.)

       - Две извънредни награди за кандидати до 23 години по 1000 лв. (жена, мъж)

       - За най-добро изпълнение на българска песен – награда от 800 лв.

       - За най-добре представил се корепетитор – 500 лв.

Журито има право да не присъжда всички награди. Решенията на журито са окончателни. Наградният фонд, съответно за първо, второ и трето място за жени и мъже е осигурен от Община Плевен. Голямата награда се осигурява от Ротари клуб Плевен Центрум. На носителя на Голямата награда се осигурява участие в концерт на Софийската филхармония.

Конкурсът се осъществява с подкрепата на Община Плевен и Министерство на културата.