Зеленият сертификат на преболедувалите COVID-19 ще стане със срок на валидност от 12 месеца, обяви здравният министър доц. Стойчо Кацаров на брифинг.

Експерти по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология са подкрепили удължаване на срока от сегашните 6 месеца, като се очаква всички становища официално да бъдат събрани днес.

Новият срок ще важи само на територията на нашата страна, като се обмисля сертификатът да е с различна защита и различен QR код.

"Информационно обслужване" работят по това в петък или най-късно в понеделник националната информационна система да издава сертификат и на преболедували, които са били установени с антигенен тест.

Има и промяна при ваксинираните – вече документът при получаване на първа доза от двудозов препарат ще дава свободен достъп в рамките на периода от два дни след иглата до месец след това. Междувременно гражданинът има възможност да си постави втората доза и да получи сертификат.

Проф. Кацаров отбеляза, че към момента има голям интерес към еднодозовата ваксина, но това е "административно предизвикан избор" и затова се налага мярката с използването на междинния документ. "Това не е българска иновация в този подход", подчерта министърът, като допълни, че в ред европейски държави се прилага това.

До неделя включително РЗИ ще издава само предписания при нарушения в обектите и ще се отменят наложените до момента глоби. За служителите без сертификат ще има безплатни антигенни тестове, които ще се получават от местните РЗИ, като обаче тези изследвания няма да влизат в системата и за сертификат ще трябва да се ходи до сертифицирана лаборатория.

Доц. Кацаров посочи, че се върви към създаване на "чиста среда" с ваксинирани, преболедували и доказано здрави служители на гише в общинските и държавните администрации по места.

Кацаров беше категоричен, че „е в разрез с етиката на медицинската професия“ да излагаш на риск живота и здравето на пациентите си. „Въпросът не е на мерки, въпросът е на медицинска етика – да не допуснеш това нещо“, подчерта министърът по адрес на здравните работници, които отказват да се ваксинират.