На 29 април, Велики четвъртък, Софийската филхармония представя безсмъртния „Реквием“ от Моцарт. Едно от най-великите произведения в музикалната ни история ще прозвучи в изпълнение на националния оркестър, националния филхармоничен хор и солистите Евгения Ралчева, Петя Петрова, Михаил Михайлов и Ивайло Джуров.

Концерт за виола от Бела Барток допълва удоволствието от вечерта. Той ще прозвучи в изпълнение на Рут Килиус. Диригент на концерта е Томас Цеетмаер

Реквиемът е заемал важно място в богослужебната музика преди Моцарт и два века след смъртта му. И независимо, че Моцарт не е бил известен във Виена като композитор на сакрална музика, неговата творба остава централна като новаторство в жанра и музикална красота. А уникалността на творбата е неоспорима. За нея Йозеф Хайдн пише  “Ако Моцарт не беше написал нищо друго освен струнните си квартети и Реквиема, то и това би било достатъчно, за да остане безсмъртен”.

Томас Цеетмаер се радва на завидно международно признание не само като цигулар, но и като диригент и камерен музикант. Той работи с водещи оркестри като Симфоничния оркестър на Сиатъл, Филхармоничния оркестър в Сеул, Шведския камерен оркестър, Ротердамска филхармония, Оркестър на ХVІІІ век, Оркестър на фестивала в Будапеща и Хамбургската филхармония. Бил е главен диригент на Камерния оркестър на Париж, артистичен партньор на камерния оркестър на Сейнт Пол и музикален директор на Кралския Северен sимфоничен оркестър - Лондон.

Томас Цеетмаер има обширна и разнообразна дискография като цигулар, диригент, както и с квартет “Цеетмаер”. Записът му на “Капризите на Паганини” му донася наградата Midem Classic, а пресъздаването на концерта на Елгар с оркестъра Хале под диригентската палка на сър Марк Елдър получава награда Gramophone през 2010 г. Последните му записи включват Четирите симфонии на Брамс и Симфония номер 3 на Брукнер с Музикколегиум Винтертур. Последното му издание на CD е Шест сонати и партитури на Бах за соло цигулка, избрани от Ню Йорк Таймс като една от „25-те най-добри класически музикални записа за 2019 г.“, посочени от Die Zeit като един от любимите им записи за 2019 г. и победител в Opus Klassik 2020 за най-добър самостоятелен запис.

Виолистката Рут Килиус впечатлява специалистите с оригиналиня си подход към музикалния текст. придава на инструмента ѝ ново значение. Чрез страстната си ангажираност със съвременната музика, тя успешно направи виолата важна част от музиката на 21-ви век. Изключителната й способност да използва инструмента си, за да съживи богатството на литература за виола от класическата до модерната епоха, няма равна на себе си.

През 1994 година, Рут Килиус създава заедно с Томас Цеетмаер квартет „Цеетмаер“, който сега се счита за един от водещите струнни квартети в света. Запис с участието на Струнен квартет No. 4 на Хиндемит и Струнен квартет No. 5 на Барток е цитиран като примерен референтен запис в медиите и е отличен с Диапазон Д’Ор на годината.

Дуото Томас Цеетмаер и Рут Килиус могат да бъдат слушани в най-престижните музикални зали по целия свят.  

Билети за концерта на Софийската филхармония са налични на касата на зала България и в Ивентим.