Столичната община засилва контрола по спазването на противоепидемичните мерки заради увеличаването на случаите на коронавирус.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти след приключването на службата в църквата "Света Неделя" по повод 144 години от освобождението на София от османско владичество.

Фандъкова съобщи, че по-късно днес ще има заседание на Софийския оперативен щаб за борба с коронавируса, на което ще бъде обсъдена темата за разпространението на инфекцията.

Йорданка Фандъкова обяви, че общинските болници повишават готовността си за прием на пациенти. Столичният кмет изрази надежда да не бъдат затваряни училищата и детските градини в София.

Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция отново молят за съдействие във връзка с набирането доброволци в помощ на процеса по прилагане на противоепидемичните мерки и контрол на територията на София-град.

Те ще попълват карти за епидемиологично проучване на заразноболен по образец на Министерството на здравеопазването, ще събират данни на заразени и контактни лица, както и ще въвеждат данни в регистъра,  който е част от Националната информационна система.