Италианският министър на здравеопазването проф. Орацио Скилачи бе на официално посещение в София днес, за да се срещне със своя колега – българския министър на здравеопазването проф. Христо Хинков. Министър Скилачи беше придружен от своя дипломатически съветник, пълномощен министър Габриеле Алтана, председателя на Италианския съюз за борба с туморите (LILT) проф. Франческо Скитули, и ръководителя на проекти към LILT д-р Андреа Боркио.

Посещението тази сутрин е в резултат на Международната конференция на тема „Превенция на онкологичните заболявания“, организирана от Италианската търговска камара в България и Българското научно дружество по онкология (БОНД), в сътрудничество с Посолството на Италия в София и LILT, която се проведе миналия 9 ноември в хотел „Милениум“ в София.

Снимка: Ambasciata di Italia - Sofia

Основната цел на днешната среща бе да се очертаят предстоящите инициативи и действия, насочени към насърчаване на ефективното прилагане на мерки за превенция на онкологичните заболявания в България. Всяка година в Европа около 3 милиона души получават диагнозата „рак“, като България е сред държавите с най-висока честота на злокачествените заболявания. Оттук възникна възможността за сътрудничество с LILT, насочено към предприемане на действия, които могат да бъдат приложени незабавно в областта на профилактиката на онкологични заболявания, и към устойчивото реализиране на развитието на нова култура на превенция в страната, тъй като това е сдружение, посветено на профилактиката на онкологични заболявания, с над 100-годишен опит.

По време на посещението си министър Скилачи се срещна в Резиденцията на Посланичката и с представители на италианските институции и организации, които насърчиха срещата на LILT (ИЧЕ – Агенция в София, Италиански културен институт в София, Конфиндустрия България и Италианска търговска камара в България).