От 20 март ще отпаднат ограниченията, свързани със зеления сертификат в България. Това обяви премиерът Кирил Петков.

До тази дата поетапно ще бъдат облекчавани мерките у нас, уточни министърът на здравеопазването Асена Сербезова. 

Мерките ще отпадат на три стъпки, обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев:

  • от 24 февруари – в магазини и заведения ще се влиза без зелен сертификат по преценка на собствениците. Сертификатът остава задължителен за персонала. В школите за обучение на деца ще могат да се провеждат занятия присъствено за групи до 12 души.
  • от 5 март – във всички магазини, заведения и други закрити обществени места ще се влиза без зелен сертификат. В школите за обучение на деца може да има присъствено обучение без ограничения. Допуска се смесване на паралелки и извънкласни дейности. Провеждането на граничния здравен контрол на гранични пунктове ще става съобразно цветовите зони, като отпада групата на страните от тъмно червен списък.
  • от 20 март посещенията на дейности и услуги ще става без изискване за сертификат. Няма да има такова изискване и за персонал.

Носенето на маски на закрити обществени места ще отпадне най-късно, все още няма дата.

Не очакваме появата на някакви варианти или нови щамове с толкова различни качества, които да обърнат ситуацията, но пък за сметка на това ние оставаме в готовност за реакция, уточни Кунчев.

По думите на Сербезова облекчаването на мерките няма нищо общо с насрочения за 23 февруари протест на „Възраждане“ срещу зеления сертификат.