В почти цялата страна е обявен жълт код за силен вятър и значителни валежи от дъжд

Очаква се количествата да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. Възможно е валежите над Югоизточна България да са придружени и с гръмотевици.

В Южна, Югоизточна и Източна България предупреждението е и за силен вятър. Поривите му може да са със скорост между 70 и 90 километра в час.

Максималните температури ще се от 8 до 12 градуса в Северозападна България и високите полета на Западна, до 18-20 градуса в Източна България. Следобед вятърът ще донесе застудяване.

По Черноморието, особено на юг, също има жълт код за силен вятър и значителни количества дъжд. Максималните температури там ще са между 18 и 21 градуса.

Времето в планините не е за туризъм. Ще вали дъжд, а над 1800 метра - сняг. До вечерта снежната граница ще се снижи и под 700 метра. Вятърът е силен и бурен. Максималните температури ще са между 0 и 7 градуса.

 

Във вторник времето ще ни напомни, че все пак е зима. В Западна и Северна България е обявен жълт код за силен вятър и сняг. Прогнозата е за снежна покривка от 3-5 см в ниската част на Софийското поле, до около 15-25 см в планините около София.

По планинските проходи ще има условия за преспи и навявания. Следобед изгледите са валежите постепенно да спрат.

В сряда ще е ветровито, но със слънчеви часове и по-високи дневни температури. Подобна е прогнозата и за четвъртък. Към петък следобед от юг пак се задават дъждове. Тогава максималните температури ще са между 10 и 15 градуса.