Пенсионната реформа се замразява през 2015 г.- за това се договориха премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, социалният министър Ивайло Калфин и синдикати на решителна среща в Министерския съвет в неделя.

Това е записано в меморандум за разбирателство, който днес подписаха правителството и синдикатите в сградата на Министерския съвет. Така партията-мандатоносител ГЕРБ отстъпи от първоначалната си идея за увеличаване на стажа и възрастта с 4 месеца още от догодина. Премиерът Бойко Борисов обаче нарече решението национално отговорно, а не "политически актив".

До 31 март трябва да бъде изработен дългосрочен план за реформата на системата, решиха още управляващите.

В меморандума е записано още, че през 2015 г. за всички категории осигурени лица ще се въведе минимална възраст за пенсиониране.

Правителството и синдикатите се разбраха още да се криминализира осигурителната измама, свързана с укриване на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица, както и да се приемат други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

През изминалата седмица имаше разпалени спорове за това как да се случи покачването на пенсионната възраст.