Не обмислям налагане на вето. Не може да се прави паралел между ситуацията с връщането на бюджета на правителството "Орешарски" и днешното решение.

Това каза Росен Плевнелиев по връчването на годишните награди за отговорен бизнес - 2014 г. на Българския форум на бизнес лидерите.

Тогава аз върнах с аргументи един бюджет, който трябваше да бъде извънредно ревизиран в средата на годината. Тогава посочих, че управляващите правят опит да увеличат изкуствено разходите и да намалят изкуствено приходите, като по този начин отварят дупка за дефицит. Оказах се прав", каза Плевнелиев.

Той е доволен

"Изпитвам задоволство от може би финала на днешния дълъг парламентарен ден, защото обобщителните думи на представителите на различни политически сили показаха, че те осъзнаха колко е важно дебатът да бъде национално отговорен, а не излишно политизиран", заяви Плевнелиев.

Според него е било намерено "широко политическо съгласие с ясни аргументи".

Припомняме, по време на дебатите днес депутатите стигнаха почти до бой, като се разменяха квалификации от калибъра на "разпространител на гей порнография" и "перхидролено джудже". Министърът на финансите Владислав Горанов беше призован да си подаде оставката, ако не той, а премиерът Бойко Борисов иска новия дълг.

"В последните 4 месеца сме свидетели на промяна. Тя е за добро. Излишното и безпринципно политическо противопоставяне като че ли отстъпва на по-качествен дебат в парламента", допълни Плевнелиев.

По думите му, това, което се случи днес го прави оптимист и от гледна точка на много по-важни и тежки решения”, които тепърва ще се взимат. Държавният глава обясни, че става дума за реформиране на „неефективни, издънени и не добре работещи” системи.

По повод липсата на тримата вицепремиери, които трябваше да връчват награди, Плевнелиев коментира: "След един бурен ден премиерът реши да си направи отложеното правителствено заседание тази вечер".

Отвъд газовите тръби

Чрез спазване на най-добрите бизнес практики България може да тръгне по пътя на новата индустриална революция - отвъд газовите тръби, по пътя на нова икономика на иновациите и на знанието, като нашата страна може да се превърне в двигател в региона, каза президентът Плевнелиев по време на церемонията.

"Няма устойчив бизнес модел, който да не се базира на доверието на клиентите и обществото. Колкото повече даваш, толкова повече ще получиш. (...) Гордеем се, че България е част от ЕС. Част сме от най-голямата икономика в света", заяви Плевнелиев, който връчи наградите в категория „Инвеститор в обществото”.

Той посочи, че отговорното поведение на бизнеса е знак, че най-добрите световни практики не са изключение за България, а са част от ежедневието на бизнес лидерите у нас: "Тук държавата има своята голяма роля - трябва да насочим прожекторите и да покажем добрите дела, за да може те да се множат”.