Положителни сигнали има за развитието на икономиката и пазара на труда в България, но въпреки това в много области на страната ситуацията все още е тежка, показва анализ на Института за пазарна икономика.

Картата по-долу показва какво е социално-икономическото състояние и развитие на всички области в страната. Тя е доста шарена. В тъмнозелено е оцветена само столицата, защото само нейното състояние е оценено като „много добро”.

На другия полюс – в „много лошо” състояние са 5 области. Оцветени са в тъмночервено - Разград, Силистра, Търговище, Ловеч и Монтана. Броят им расте всяка година - през 2012 г. са били само 2, през 2013 г. – 3, сега – на дъното са 5 от областите.

Въпреки че ситуацията на пазара на труда се подобрява, в много от областите това не се усеща. В седем положението е критично, т.е. под 40% от трудоспособното население в тях работи.

Семейството Григорови живее в една от тези области – Враца. И мъжът и жената са безработни. Родители са на близнаци. Разчитат само на детските от 150 лв.

„Тука не се живее, като отидеш някъде да питаш за работа, те ти казват остави си номера, ще ти се обадим, обаче всичко се забравя”, обяснява Галя.

Пропастта между столицата и най-бедните области се увеличава и в ръста на доходите. Най-бавно нарастват в Ловеч - с близо 3% на година или с 4 пъти по-бавно от София.

„С тия 150 лева четиричленно семейство е невъзможно да се издържа. Имало е дни, в които дори няма какво да сготвя”, обяснява жената.

От Института за пазарна икономика предлагат 1/5 от данъка върху доходите ни да отива директно в общината, в която живеем. Така местният бюджет ще е зависим от заетостта и заплатите в областта т.е. кметът ще има интерес да привлича инвеститори и да премахва пречките пред предприемачите.

„Първите 2-3 години да има оздравителен период. Да го използват за стари задължения и инвестиции”, обяснява Петър Ганев от ИПИ.

Ако това стане факт, в местните бюджети ще се влеят общо около 600 милиона лева. От община Враца одобряват идеята.

Това е възможност за подобряване на предоставяните от общината услуги, за разширяване на техния обхват, за нови инвестиции, за осигуряване на средства за благоустрояване”, смята Румяна Маринова, която е финансов директор на общината.

 

От института твърдят, че няма пречки идеята им да се реализира още от догодина.

Проучването показва и нагласите на бизнеса за броя на заетите. Новината е добра – фирмите завяват, че до края на тази година и през следващата ще наемат нови хора.

Картата по-долу илюстрира това. В синьо са оцветени областите, в които се очаква подобрение, макар и незначително, на пазара на труда. А в лилаво са областите, в които подобрението ще е „по-съществено”. Най-висок ръст в броя на заетите се очаква във Варна, Хасково и Сливен.