Православните християни честват днес Богоявление или Йордановден. Това е един от най-големите християнски празници - денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан. След тайнството на Богоявление хората започнали да вярват в божественото триединство.

В нощта преди Йордановден се смята, че небето се отваря и каквото си пожелаеш, ще ти се сбъдне. В църквата се извършва служба и, придружен от тържествено шествие, попът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване, ще бъде много здрав и всичко ще му спори.

Калоферци се готвеха цяла нощ за мъжкото хоро на Богоявление, когато влизат в ледените води на Тунджа, за да спазят за поредна година столетната традиция.

Преди да влязат в реката с тъпани и песни, те не пропускат приятната част на подготовката - загряването. То продължава цяла нощ с обилни количества червено вино и домашна ракия.

Не само в Калофер, но и във всички краища на България хората казват, че който е нагазил в ледената вода, не се е разболял и настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Днес имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.