Премиерът Бойко Борисов поема функциите на национален координатор за подготовката и провеждането на българското председателството на ЕС през 2018 г., съобщиха от правителствената пресслужба.  

Досега тази функция се изпълняваше от ресорния вицепремиер Меглена Кунева.

Премиерът ще осъществява цялостното ръководство и контрол на дейността, подпомаган от дирекция „Координация по въпросите на Европейския съюз” в администрацията на Министерския съвет.

Мотив за промяната е изтеглянето на българското председателство в първата половина на 2018 г. и необходимостта от силен политически ангажимент и ускоряване на подготовката, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Даниел Митов: България поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2018 г.Официалното съобщение от ЕС гласи, че във връзка с излизането на Великобритания от съюза програмата за ротационно председателство се измества с шест месеца по-рано

По основните направления се определят координатори – вицепремиери и министри.

За логистиката и екипа на председателството отговорник ще бъде зам. министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева, като ще бъде подпомагана от Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Координатор за инфраструктурата и сградния фонд ще бъде вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той ще изпълнява задачите си във взаимодействие с главните секретари на Министерския съвет и Народното събрание, както и с изпълнителния директор на "НДК-Конгресен център София" АД.

Мащабен ремонт чака НДКОбновяването на Националния дворец на културата е свързано с предстоящото председателство на Съвета на ЕС, което България поема от януари 2018 г.

Координатор по сигурността ще бъде зам. министър-председателят по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която ще работи във взаимодействие с началника на Националната служба за охрана.

Координатори по отношение на бюджета за председателството, комуникационната стратегия, културната програма и приоритетите и програмата на председателството са съответно министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов и вицепремиерът Меглена Кунева.

Предвижда се да бъдат запазени нормативно определените функции на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС, но да бъдат закрити тематичните работни групи.