Реформаторският блок няма да участва в правителство, което зависи от Движението за права и свободи. Това заяви говорителят на блока Радан Кънев, председател на ДСБ и водач на листата на блока във Варна.

Председателят на друга партия от блока – СДС, Божидар Лукарски, подчерта, че формацията не поставя ултиматуми и очаква да види предложенията на първата политическа сила ГЕРБ за евентуалните назначения в бъдещо правителство.

По-рано председателят на ДПС Лютви Местан настоя, че ГЕРБ трябва да формира правителство с първия проучвателен мандат, и декларира, че партията му е готова да бъде втора политическа сила, с което намекна, че ДПС възнамерява да бъде фактор в следващото управление.

Лидерът на Народна партия „Свобода и достойнство” Корман Исмаилов коментира заявката на ДПС. „ДПС иска да подкрепи правителство, което ще стабилизира фондовете - т.е. нещо, което те, правителството на ДПС, БСП и „Атака”, дестабилизира”, подчерта той.

 

„Ние поздравяваме ГЕРБ за това, че са първа политическа сила на тези избори и съчувстваме за по-ниския резултат в сравнение с предишните парламентарни избори. Ще си честитим и ще поговорим по всички текущи въпроси, които касаят управлението на страната”, подчерта Исмаилов по повод евентуалното сътрудничество на блока с ГЕРБ.

„Не е въпросът как г-н Местан си представя коалицията, а как българските гражданин си представя парламента. Този парламент много изненада политиците. В този парламент идеална колаиция няма и това показва кризата на доверието в обществото”, посочи Радан Кънев. „В реформаторската програма, съобразно нашите приоритети ДПС не може да бъде партньор”, заяви той.

„Топката е в ГЕРБ – нека предложат, ние ще решим”, подчерта Божидар Лукарски.

„В този парламент, за да има реформи и стабилност, трябва да има правителство”, категорична бе и Меглена Кунева, лидер на Движение „България на гражданите”. „Дотук се оплаква политическата сила, кяото е с най-висок процент. Да имаш първо място на изборите е доста голяма отговорност. Ако за втори път ГЕРБ не успее да състави правителство, то това значи че нещо определено не е наред”, коментира Кунева.

Избирателите на Реформаторския блок

Партиите от Реформаторския блок се поздравиха с два пъти по добро представяне в сравнение с последния вот и се похвалиха със силни резултати както в областните градове, така и със „стъпка” в малките населени места и селата. „Очакваме с особено голямо вним резултатите от секциите в чужбина. Смятаме, че голяма част от гласовете от чужбина ще са за Реформаторския блок”, коментира председателят на СДС Божидар Лукарски. „Влизаме във възрастовата група на младите избиратели”, допълни той.

„Нашата стратегия беше такава и я постигнахме - да накараме да гласува десния избирател, който последните 3-4 избора не гласува”, посочи още Лукарски. Реформаторите подчертаха още, че са консолидирали гласове, които не са били откъснати от ГЕРБ, а са добавени от синьото пространство. „Не смятаме, че това е таванът, и смятаме, че на следващите избори ще се представяме все по-добре и по-добре”, прогнозира Лукарски.

По отношение на разногласията в обединението по време на кампанията и отложения избор за председател на партийния конгрес в средата на септември, Лукарски направи положителна оценка. „Чарът ни е в това, че вземаме решения демократично. Ако дрязгите водят до такъв резултат, дай Боже такива дрязги да има във всяка партия”, посочи той.

По думите на Радан Кънев, трима от четирима избиратели на Реформаторския блок избират обединението заради реформаторската му програма, което, по думите му, означава гласове извън партийните ядра. „Много ще е интересно при резултатите от екзитполовете дали вече избирателите не приемат блока като единна партия”, подчерта Кънев.

Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов коментира преференциалния вот, от който са се възползвали около 60% от избирателите на реформаторите – най-високия процент от всички партии. „Преференцията беше нещо, което блокът насърчаваше като политическа позиция за това как се водят избори”, заяви той, но остави коментара на данните за времето, когато всички бюлетини са обработени.

„Има два начина – да останеш при избирателите, да защитаваш тезите, които си защитавал през камапнията. Това е начинът да растеш и да бъдеш силен. Вероятно има и друг начин, но се надявам блокът да не го избере”, каза Петър Москов в заключение.

Приоритетите на Реформаторския блок

Обединението настоява за провеждането на сериозни реформи в определени сектори - актуализация на бюджета и съставяне на нов бюджет, съставяне на нов бюджет, посочи Меглена Кунева.

„Има неща, които, ако не се свършат, България няма как да продължи. Нас ни чакат няколко важни задачи, които са свързани с европейското ни членство. Ние започваме нов цикъл за усвояване на средства, а и самите приоритети на тази ЕК са такива, че България не е готова да усвоява средства. Друг приоритет е дигиталната икономика – ако ние не забързаме развитието, няма да наваксаме”, подчерта лидерът на ДБГ.

Кунева изброи още няколко приоритета през следващото управление: българското председателство на ЕС, българското членство в Шенген и Еврозоната, банковия съюз, реформи в здравеопазването и образованието, публичните финанси, съдебната система.

„Аз нямам нищо против инфраструктурата, нека се строят магистрали, нека се строят пречиствателни станции – имам обаче една настойчивост, нека видим обществените поръчки, нека се подават по електронен път”, посочи Кунева.

Тя отправи критики и към начина на провеждане на петъчен парламентарен контрол. „Българският парламент контролира един ден в петък по едни почти формално направени въпроси. Това не може повече да се толерира, законодателната власт може да контролира много повече изпълнителната”, категорична е Кунева.