Мартин Димитров от Реформаторския блок се противопостави на идеята на коалиционния си партньор ГЕРБ 5% от осигуровките на гражданите, които досега влизаха в частни фондове, да могат да бъдат преместени в НОИ по желание на всеки гражданин.

Според Мартин Димитров един млад човек, който сега започва работа, един ден ще разбере, че някой служебно го е записал в НОИ и връщане назад няма да има. „Излиза, че човек с жена си може да се разведе, а с НОИ - не”, коментира Димитров.

На въпрос как Реформаторският блок и ГЕРБ ще продължат да управляват при такива различия, той отговори: „Ще го преодолеем това”. По думите му, добрият коалиционен партньор не помага, а спира управляващата партия да направи огромна грешка.

Пред bTV той и Светлана Ангелова от ГЕРБ спориха ожесточено по темата, а Георги Гьоков от БСП се съгласи с промените в закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО), но подчерта, че те не са направени по правилния начин.

Светлана Ангелова от ГЕРБ обясни, че дефицитът на НОИ е 2 млрд. лв., който и без това се покрива от бюджета. „Този дефицит непрекъснато расте. Затова се налагат тези промени”, обясни тя.

Тази вечер в 18 ч ще има протест пред сградата на Министерския съвет. Той се организира в социалните мрежи под мотото "Да кажем "не" на кражбата!". Протестът е против подписаното споразумение между правителството и синдикатите за пенсионната реформа по отношение на частните осигурителни фондове.

Според организаторите гласът на няколко синдикални лидери струва повече от обещанията, за които са гласували стотици хиляди хора.