Сърбите оцениха България като добър съсед заради наводненията. Помощта от наша страна влезе в местната преса, която отрази посещението на посланика ни в засегнатите райони.

„Добрите съседи се познават в тежки моменти”, е заглавието на "Данас". Вестникът цитира посланик Ангел Димитров, който казва, че нашата страна е между първите, притекли се на помощ.

В Обреновац, Ягодина и Парачин дипломатът е доставил 900 литра вода за пиене и се е срещнал с българския спасителен отряд, който действа в най-горещите точки на бедствието, уточнява още изданието.

„България е сред първите държави, които се отзоваха на апела за помощ на Сърбия. Нашият екип от 28 пожарникари с необходимото оборудване работи в районите на Парачин, Ягодина и Чуприя. В същото време българското правителство организира изпращането на най-необходимите неща: вода, лекарства, хигиенни средства, дрехи”, казва пред „Данас” Ангел Димитров.

От думите му става ясно още, че Българският червен кръст вече е изпратил значителни количества от най-нужното: хиляди одеяла, 400 чаршафа, 500 възглавници, 100 двуетажни легла, 300 чифта гумени ботуши, хиляди чорапи, както и над 100 детски якета и блузи.

„Имах възможност да видя злото, което сполетя Обреновац, а вчера посетих и Парачин, където доставихме 900 литра питейна вода, дарена от посолството. Срещнах се и с кметовете на Ягодина и Парчин, както и с българския спасителен екип. Добрият съсед се вижда в такива трудни ситуации. Като член на ЕС България ще продължи да помага на своя съсед и приятел Сърбия. Международната солидарност в такива ситуации е силата, която предоставя сигурност, че щетите ще бъдат отстранени с по-голяма лекота”, допълва посланикът ни.

Българската страна е сред първите в Европа, която се притече на помощ на съсипаната балканска държава, а сръбският посланик в София вече изрази благодарност, коментира „Данас”.

Западната ни съседка се бори с най-тежките наводнения за последните 120 години. Потопът взе десетки жертви, а щетите се оценяват на милиони евро. Последствията все още предстоят с риска от избухване на епидемии.