„Дали ще има газова криза или не е трудно да се предвиди, но има голяма вероятност, че може да стане това нещо”. Това заяви във вторник икономическият министър Васил Щонов в поредно предупреждение, идващо от служебния кабинет.

„Това, което е важното, е ние да сме готови за тази криза. Следим активно процесите в момента в Украйна и отношенията между Русия, Украйна и европейската общност. Предприемаме активни мерки, за да се предпазим от евентуална газова криза. Ако спрат или дори намалеят доставките на газ, положението в България ще стане тежко. Това е така, защото в момента ние получаваме целия си газ от тази тръба, която идва от Русия през Украйна и Румъния“, обясни Щонов.

Той припомни, че имаме много малък местен добив - под 0,5 милиона кубически метра на ден, което сравнено със средното потребление през зимните месеци е много малко.

„Остава ни газохранилището в Чирен. Там проблемът е, че то може да дава максимум до 4 милиона кубически метра на ден и колкото повече се изпразва, толкова повече този дебит намалява. Това, което е добре за България е, че топлоцентралите, и най-вече говорим за „Топлофикация София“, защото тя е 80% от всички топлоцентрали в България, имат възможност да преминат на мазут “, допълни Щонов.

Според него обаче този вариант изисква доста организация и най-вече осигуряване на количествата, транспортирането, логистиката и съответно проверка на топлоцентралите дали те могат ефективно да заработят.

„Ако стане криза, всичко се развива в периода на няколко часа и няколко часа, в които газта може да остане в тръбите. В този период от 10 часа трябва да се пренастроят централите и да минат на алтернативното гориво“, уточни още Васил Щонов.