Ресторантьорите настояват за разхлабване на противоепидемичните мерки. Те настояват сервитьорите да бъдат без маски на открити пространства.

Носене на маска по поне 8 часа на ден предизвиква неудобство и здравословни проблеми, казва Симона Колева, която работи в столично заведение. По думите ѝ трудно се диша през маска, а шлемовете могат да увредят зрението на хората.

“Виждате, има протести, изяви на партийни лидери и т.н., които са без маски и защо ние трябва да налагаме на нашите служители и на хората, които са в бранша, да бъдат с маски - представяте ли си по колко несправедлив начин се подхожда към тях”, коментира пък управителят на ресторант Аспарух Аспарухов.

Маската на лицето на сервитьора, обаче, кара клиентите да се чувстват по-спокойни, казва Мартин.

“Лично за мен ще бъде по-приятно, ако човек е с маска, все пак контактува с храната, напитките и т.н. Със сигурност ще се чувствам по-защитен и по-приятно, ако са взели необходимите мерки”, обясни той.

Потърсихме специалист - крие ли рискове за здравето носенето на маски и шлемове при високи температури. Офталмологът от “Александровска болница” доц. Станислава Костова смята, че шлемът не може да предизвика сериозни очни проблеми.

А от Министерството на здравеопазването, заявиха за bTV, че ще инициират среща с бранша, на която ще бъде взето решение за казуса.