Разнопосочни мнения за проведения преди ден Конгрес на БСП и произлезлия от него резултат – избирането на Михаил Миков за нов партиен лидер, изказаха пред bTV политолозите Мария Пиргова и Огнян Минчев. Според Пиргова с този избор на следващ председател левицата вече скъсва със своето минало като „партия на прехода”, докато според колегата й – Столетницата тепърва трябва да се доказва като съвременна политическа формация, която да разшири влиянието си и над по-младите българи.

И двамата експерти обаче се обединиха около становището, че изборът на Миков означава запазване на статуквото в БСП. Пиргова посочи, че това „не е лошо” за партията, тъй като тя няма да се разцепи – „с Миков АБВ стои далече от БСП”.

Минчев пък обясни своята гледна точка по „статуквото” – „Сергей Станишев си тръгва, за да остане”. Така политическият живот на левицата щял да продължи да се изправя пред същите въпроси като преди - защо всяко управление на партията приключва с криза и срив на държавата; кое накара ръководството на партията да подчини идването на власт на колаборация с престъпна групировка (корпоративно-търговската групировка); какво може да направи партията, за да се докаже като модерна.

Анализ на избора на Миков за лидер на социалистите направи и ресорният репортер на bTV, отразявал Конгреса – Десислава Ризова. Тя подчерта, че за първи път в съвременната си история партията не избира за свой водач „младото момче”, а залага на човек с опит. Според нея председателят на 42-рото Народно събрание е много „по-диалогичен” политик и със сигурност ще се открои със собствен стил на лидерство.