Трети октомври, петък, бе обявен за Ден на национален траур в памет на жертвите на взрива в завода за утилизация в село Горни Лом, съобщиха от правителствената информационна служба. При инцидета бяха ранени три жени, а 15 души все още са в неизвестност с минимални шансове да бъдат намерени живи.

„За съжаление, всички налични към момента данни от специализираните екипи на институциите, които са на мястото на катастрофата, оставят малко надежда оцелели да бъдат намерени. От свое име и от името на служебното правителство министър-председателят проф. Георги Близнашки поднася дълбоки съболезнования и се въздържа от последващи изявления, които с нищо не биха спомогнали за облекчаване на тревогите и болката на близките на изчезналите”, се казва в съобщението на служебния кабинет.

„Министър-председателят изразява надежда, че в най-скорошен порядък фактите на трагедията ще бъдат установени от специалистите и призовава компетентните институции да продължат ефективната си работа за максимално бързо установяване на причините за катастрофата, за посочване на виновните и за предприемане на необходимите действия те да бъдат наказани с цялата строгост на закона”, съобщават още от пресслужвата на правителството.

Премиерът е отменил публичните си прояви, планирани за 2 и 3 октомври.