От есента университетите започват да обучават парамедици. За първа година ВУЗ-овете ще приемат и лекарски асистенти.

Идеята за парамедиците беше представена за първи път преди повече от 3 години. Оттогава се пише образователният стандарт, по който все още няма съгласие. Законът обаче позволява обучението на кадри да започне. Държавата обаче не предлага работа на кадрите, чието обучение поръчва.

Медицинският университет в София например ще обучават 36 парамедици и 30 лекарски асистенти - нова специалност, която ще отговаря на функциите на фелдшерите.

Някои находчиви работодатели се възползват от неяснотите. Едни от първите дипломирани парамедици у нас са семейство Димитрови от Русе. Оказва се обаче, че са инвестирали време и пари в обучение, без държавата да е осигурила реализацията им в иначе бедстващата за кадри спешна помощ.

„Правителството отпуска бройки, а всъщност не знае къде ги отпуска и за какво”, казва Елеонора Димитрова. Здравното министерство не е разкрило длъжност парамедик в структурите на Спешната помощ. Това е невъзможно на този етап, защото не са описани отговорностите и задълженията на тези професионалисти на хартия. Затова съпругът на Елеонора работи като шофьор на линейка.

След като не може да работи като парамедик, Теодор Цанков пък решава да се включи в първия випуск лекарски асистенти на Медицинския университет в София. Въпреки квалификацията си, той също до скоро работи като шофьор на линейка. В началото на лятото обаче получава предложение.

В частните центрове по медицина, в случая в Слънчев бряг, работих цяло лято като парамедик, без абсолютно никакъв проблем. С договор, с осигуровки към НАП, с всичко”, казва Теодор.

Професията парамедик е включена в класификатора на длъжностите. В нито един нормативен документ на Здравното министерство обаче не е обяснено какво точно е разрешено да прави той. От ведомството са категорични, че в момента парамедиците нямат право да работят като такива. Медицинският одит ще провери случая.

От МЗ обясниха, че работата по нормативните документи вече е в ход. Спешната помощ е сред приоритетите на всеки от последните здравни министри. Всички са единодушни, че кадрите не достигат, но идеите им как да се справят с кризата са различни. Така и вижданията им за функциите на парамедиците се променяха през годините. Докато не бъдат написани отговорностите на новите специалисти на хартия, остава неясно какво точно ще работят хората, които започват обучението си.