Гърция чака българските туристи като манна небесна. Това коментира в ефира на "Важното, казано на глас"по bTV Радио политическият анализатор Йоаким Каламарис.

Днес е първият ден, в който границата с Гърция е отворена за туристи без задължителен карантинен период. Още в средата на деня се образуваха километрични опашки на пункта "Кулата".  Той подчерта, че българският и гръцкият народ имат една религия и сходен манталитет и навици. 

Каламарис разказа, че заведенията, баровете и дискотеките в Гърция работят както винаги. По думите му няма никакви драми, има малко усещане на по-различна обстановка, но това не променя почивката. Мисля, че от месец насам животът в Гърция се върна към нормалното, коментира анализаторът. По думите му вече има доста туристи, които са избрали да почиват в Гърция. 

Анализаторът разказа, че цените в хотелите и ресторантите в Гърция са по-ниски с около 20-30% по негови наблюдения. В същото време порциите са по-големи в сравнение с тези в съседните страни, според Каламарис. Той допълни, че България и Гърция трябва да обсъдят как да надградят заедно туристическия капацитет.   

В Гърция се предвижда помощ от по 800 евро на човек в нужда. Каламарис подчерта, че в същото време в Гърция осигуровките са около пет пъти по-високи от тези в България.