Страните-членки трябва да имат еднакви правила за влизане и излизане от дадена държава. Това коментира евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев.

Няма да има ограничения за хора, които не желаят да се ваксинират. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Той коментира и темата със забавените доставки на ваксини в Европейския съюз, както и така наречените имунизационни сертификати.

„Когато има достатъчно ваксини за всеки, който иска да бъде ваксиниран и се установи еднозначно, от научна гледна точка, че хората, които имат антитела срещу COVID-19, не представляват опасност за околните и общественото здраве, то тогава може да се говори за облекчаване. В никакъв случай обаче не сме на този етап, и в никакъв случай няма да има ограничения, за хората, които не желаят да се ваксинират. Правилата при пътуване между страните-членки остават същите.“, заяви в ефира на bTV Radio Ковачев.

По думите му Европейският съюз е провел е няколко срещи с компанията „АстраЗенека“. Те са обещали да наваксат със забавените ваксини и от средата на месеца да доставят договорените за евросъюза количества.

Според българският евродепутат се очаква одобрението и на други производители на ваксини срещу COVID-19. „Ваксината на Джонсън и Джонсън се очаква да е на разположение на европейските граждани през април“, каза още той.

Чуйте цялото интервю с Андрей Ковачев във „Важното, казано на глас“: