Параолимпийката от Рио по спортна стрелба Милена Тодорова има нужда от финансова подкрепа, за да продължи състезателната си дейност и да се бори за спечелване на квота за участие в Олимпийските игри през 2020 година в Токио. Тя излезе с апел във фейсбук към всеки, който има желание да я подкрепи.

Пред bTV Radio Милена разказа, че няма никакво финансиране от държавата, защото се е класирала 13-та на Параолимпиадата в Рио, а Министерството на спорта финансира само тези, които са стигнали до 8-мо място. Това я поставя в омагьосан кръг. Ако иска да спечели квота за следващите игри, то тя трябва да събере почти 26 000 лева, за да вземе участие на предстоящите състезания. До момента Милена заделя пари от заплатата си.

Тази година вече е участвала на две състезания, като се е самофинансирала. Първото важно състезание за Милена е догодина е през месец март.

„Всички колеги, с които съм говори, се учудват как така държавата не ме финансира. Или по-точно как една година ме финансира, а останалите години ме оставят в дълбокото да се оправям както мога“, казва Милена. Тя споделя, че още след Рио е била на ръба да се откаже, защото е знаела, че остава без финансова подкрепа от държавата, но хората около нея я мотивират да продължи.

Милена страда от мускулна атрофия и всяко вдигане на ръцете, за да се прицели, за нея е огромно усилие. Въпреки това, тя успява да се състезава наравно с мъже в нейния спорт. „Групата ни е много тежка, тъй като е смесена, а повечето от хората са почти здрави – вървят, нямат проблеми с мускулите.  Въпреки това през годините аз успях да стигна до едни от челните места, което доказва, че полагам много усилия. Самото спечелване на квота за игрите в Рио е огромно постижение, но явно на никой не му прави впечатление“, допълва Милена.

Ако искате да помогнете на Милена да продължи спортната си кариера, можете да го направите на следната банкова сметка:


ЦЕНТРАЛНА КООПЕРАТИВНА БАНКА АД
IBAN: BG43 CECB 9790 1066 0976 00
BIC: CECBBGSF
Титуляр: МИЛЕНА ВЕЛИКОВА ТОДОРОВА