Българският алпинист Боян Петров се завърна у нас, след като преди дни покори 10-ия си осемхилядник. Постижението е част от проекта „Българин на 14х8000“.  Именно толкова са най-високите върхове на планетата. Най-новият му успех е изкачването на връх Даулагири. Във „Важното, казано на глас“ Боян Петров заяви, че вече е абсолютно задължен да покори и останалите върхове и няма начин да се откаже.

„Не е редно да се откажа. Искам да го докарам докрай и да вкараме България в малката група на 17-18 държави, които имат представители, успели да изкачат всички 14 върхове. Само 18 души, от общо 40, са го направили без кислород. Т.е. имам пълните шансове да стана един от първите 20, направили го без да слагам кислородна маска“, каза той.

Българският алпинист обясни, че кислородната маска променя усещането в планината. Кислородът сваля човек с около 1500 метра по-ниско, което е съществена разлика. Според Боян Петров обаче неговият организъм няма нужда от подобна помощ.

В деня на атаката на Даулагири Боян Петров тръгва с двама италианци и един швейцарец. Останалите изостават и той продължава сам. „Времето беше превъзходно. Видях едни Хималаи, целите окъпани в слънце и светлина, потънали в кълбести облаци на около 5000 метра височина. Това е величествена гледка“, разказа Петров.

Следващите върхове за покоряване, в списъка на Боян Петров, са Шиша Пангма и Еверест.

Чуйте цялото интервю с Боян Петров.