При бързи предсрочни  избори не е сигурно, че ще се излъчи такъв парламент, при който ГЕРБ да има с кой да управлява дори да е първа политическа сила. Тази теза застъпи в ефира на „Важното, казано на глас“ по bTV Radio социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. По думите й тази причина, както и служебното правителство на Румен Радев са сдържащите фактори за ГЕРБ. Ако не може да се сформира бързо правителство, това би обрекло служебния кабинет да управлява 3,4, 6 и повече месеца, тази неизвестност е другият много съществен фактор,  който кара ГЕРБ да не иска да отива на предсрочни избори, уточни Димитрова.

Социологът предупреди, че неизвестните са твърде много и е много трудно да се говори за най-вероятен сценарий. Като варианти очерта- оставка на правителството и предсрочни избори, правителството да остане до редовните избори и като трети вариант правителството да не подаде оставка, но да претърпи ремонт. Социологът допълни, че най-вероятно ще се стигне до ремонт на правителството, но до оставка да не се стигне.

Към момента Борисов и правителството са доста по-решени да не подават оставка, основният аргумент е служебно правителство на Румен Радев, обясни Димитрова.  Според нея предсрочни избори не биха били от полза нито за управляващите, нито за опозицията.

По думите на социолога след 10 години във властта ГЕРБ се нуждае от ново политическо представителство. По тази причина според нея дори партията да спечели изборите и да сформира кабинет, надали ще заложи на Бойко Борисов за премиер отново, а на ново лице, което да отвори път към различни партии.

По повод президента Румен Радев тя предположи, че надали ще тръгне към формиране на политическа формация, а ще опита да спечели втори мандат.

В заключение Димитрова подчерта, че ситуацията се мени много бързо и с дни обществените настроения могат рязко да претърпят промяна.