„За пациентите, които са изкарали коронавирус, се препоръчва да си направят цялостно изследване на сърдечно-съдовата система. Това включва оценка на помпената функция на сърцето, както и цялостен преглед на артериалната и венозната система с Ехо-доплер“, каза в ефира на bTV Radio д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия в УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център".

„Това важи и за всички хора над 40 години с оглед на профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Профилактиката е това, което ни спасява от социално –значимите заболявания“, допълни той.

По думите му при COVID-19 се забелязва склонност към тромботични усложнения, т.е. повишаване на съсирваемостта на кръвта. „При грипния вирус не се наблюдава подобно усложнение. Друго усложнение е, че заради медикаментите, които използваме да намалим честотата на тромбозите, понякога се получават кръвоизливи. Балансът в терапевтичния подход е в основата на правилното лечение и в основата на успеха му“, казва д-р Келчев.

Той посочи, че при COVID-19 може да се очаква абсолютно всичко. „Няма ясен алгоритъм при кои пациенти ще протече по-леко или по-тежко и как ще се развие болестта. Тя е абсолютно индивидуална. Затова моята препоръка е колкото може повече хора да получат ваксина. Никой не знае точно по какъв начин ще мине при него заболяването“, казва още специалистът.

Самият д-р Асен Келчев е прекарал COVID-19 през месец октомври и смята да си сложи ваксина през март.  

„Повечето колеги предлагат при изкарано заболяване да се прави една ваксина на третия месец. Смятам, че ваксините са едно достижение на цивилизацията, което трябва да се използва разумно, а не да отхвърляме с лека ръка. Никой не е застрахован как ще протече при него заболяването,“ казва той.

Д-р Келчев отчита и увеличение на броя на пациентите за планови операции с около 20-30% над нормалното. Това е резултат от тяхното спиране по време на пандемията. Специалистът обаче препоръчва да се изчака поне три месеца след прекаран COVID-19 преди да се извърши хирургична интервенция, за да може организмът да се възстанови напълно.

„Увеличихме и броя на скенерите, които правим, защото правим такъв на всеки пациент, който е преболедувал COVID-19. При съществени промени в белия дроб го отлагаме докато те се оправят“, казва още той.

 Чуйте цялото интервю  с д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия в УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център".