Ако не се появи втора вълна на Covid-19, страхът от заразата ще отшуми във всеки от нас за около 6 до 8 месеца. Това прогнозира в предаването "Важното, казано на глас" по bTV Radio психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. "Проблемът е какво ще остане след това - дали у нас ще остане като траен навик в сезоните с респираторни заболявания да спазваме дистанция, да не ходим кихащи и кашлящи на работа, да сме по-стриктни с личната хигиена. Това биха били добрите неща, които ще ни останат от тази криза", допълни тя.

Психиатрите отчитат ръст на невротичните психични разстройства, свързани с кризата с новия коронавирус. Д-р Гълъбова обясни, че след половин година се очаква и вълна от посттравматичен стрес, който се развива на по-късен етап. Той няма да засегне, обаче тежките психиатрични разстройства като шизофрения и биполярно разстройство.
 
Д-р Гълъбова определи като мъчителни и неприятни състоянията на невротичните разстройства и посъветва всеки, който има съмнение, че се случва нещо необичайно с него да потърси специалист. Трябва да следим за симптоми като: повишена тревожност, напрегнатост, влошаване на съня, изпотяване, треперене, главоболие, усещане за получаване на инфаркт.
 
"Човечеството трябва да направи своите изводи - къде и колко сбъркахме в алчността и лакомията си, какво направихме с нашата природа и защо ни беше изпратен този вирус.", каза в заключение психиатърът.